Regele umorului, Gheorghe Urschi, omagiat! Maestrul împlinește astăzi 76 de ani
Actorul, regizorul, umoristul și scriitorul Gheorghe Urschi, Artist al Poporului, supranumit ”regele umorului”, împlinește astăzi 76 de ani.
Cu acest prilej, Primăria Municipiului Chișinău îi urează artistului mulți ani, cu sănătate, fericire, bucurie și pace în suflet, alături de cei dragi.
„Rege al umorului”, cum este supranumit pentru performanțele înregistrate, a știut să înveselească lumea și a înscris în umorul românesc din partea stângă a Prutului pagini de aur memorabile.
Creația literar-artistică a lui Gheorghe Urschi, fiind una multidimensională, în calitatea sa de scriitor, actor, regizor scenarist și umorist, impresionează constant, fiind apreciată de critici de artă, dar și de cetățenii de rând. Este un adevărat Artist al Poporului, iubit și prețuit, în primul rând, de oameni.
Din 2011, de când, din motive bine știute, nu mai poate să ne delecteze cu talentu-i umoristic deosebit, ne lipsește permanent și îi simțim lipsa în teatru, în film și în sălile de concerte, oriunde a semănat voie bună și optimism. Să ne trăiți, Maestre, și, pe cât e posibil, să ne fiți sănătos! La anul și la mulți ani!”, se arată în mesajul Primăriei.
Gheorghe Urschi s-a născut în 1948 în Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. În 1970 a absolvit Școala de Teatru „Boris Șciukin” din Moscova. A fost actor la Teatrul Republican pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole.
De-a lungul a peste patru decenii de activitate, Gheorghe Urschi a scris cărți, a semnat câteva piese de teatru, scenarii de film și a realizat numeroase emisiuni și concerte. A scris piesele de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și mai multe piese pentru copii. Pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.
Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A editat câteva volume de nuvele: „Dealul fetelor”, „Insula adolescenței”, „Băiatul cu ghitara”, „Cazuri și necazuri”, „Eu sar de pe fix”, „Scrieri alese în trei volume”. A tradus din literatura rusă: M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș.a. A scris versuri pentru mai multe cântece și a compus câteva piese de muzică ușoară. De asemenea, a semnat și a regizat trei filme: „Cine arvonește, acela plătește”, „Văleu, văleu, nu turna!” și „Fenta”.
A devenit vestit și datorită emisiunii televizate „Teatru de miniaturi”, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei împreună cu Maria Urschi, Gheorghe Pârlea, Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Regretatul cântăreț Iurie Sadovnic afirma că „Gheorghe Urschi este un artist total, care merită respectul nostru, al tuturor”.
În iunie 2011, artistul a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare.
În 2008, Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, în 2012 i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului”, iar în 2019 i s-a acordat Premiul Național. În 2014, de ziua sa de naștere, a devenit Cetățean de onoare al orașului Chișinău. Pe 1 aprilie 2018, el a fost omagiat în cadrul unui spectacol la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, la 70 de ani de la naștere.