De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 17 ore

(VIDEO) Natalia Morari: Mai mulți diplomați ucraineni ar fi fost filați de SIS chiar înaintea summitului din 1 iunie 2023

Ala Găină

Diplomații ucraineni acreditați la Chișinău și membrii familiilor lor sunt filați cu înregistrări foto, video și interceptări telefonice, iar toate acestea s-au făcut în baza unui dosar fabricat”. O spune jurnalista Natalia Morari în cadrul sintezei sale săptămânale de pe youtube. Potrivit ei, acest lucru ar fi avut loc chiar înaintea Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023, după ce SIS ar fi deținut probe privind pregătirea de către un grup de persoane a unui șir de acțiuni pentru a obstrucționa desfășurarea summitului, pentru a discredita conducerea de vârf a Moldovei și pentru a organiza diferite provocări. 

„În ultimii doi ani am văzut că agenda publică a Maiei Sandu este preocupată exclusiv de câteva teme – eurointegrarea, hoții și bandiții, diversiunile Kremlinului și Ucraina. Primele trei au devenit poezia ei preferată pentru uz intern, iar ultima – războiul din Ucraina a fost cel mai des exploatată în exterior. Dar oare atât de sinceră a fost această prietenie din partea moldovenilor? După incidentele cu „Igla”, au urmat scandalurile de corupție cu amprentă puternică a banilor rusești. Vă mai aduceți aminte de Termoelectrica, cochetări cu Transnistria și blocajul construcției podului Cosăuți – Iampoli de către partea moldovenească. În paralel cu toate acestea, președinta Maia Sandu regulat vizita Ucraina, făcea declarații care condamnau vehement războiul și posta poze tragice pe rețelele de socializare”, a declarat Natalia Morari.

Potrivit jurnalistei, care a prezentat și dovezi în acest sens, Musteață cere pornirea unui dosar pe spionaj în baza informațiilor acumulate despre pregătirea de către un grup de persoane a unui șir de acțiuni pentru a obstrucționa desfășurarea summitului, pentru a discredita conducerea de vârf a Moldovei și pentru a organiza diferite provocări.

„Cu toții țineți minte că pe 1 iunie 2023, în Moldova a avut loc Summitul Comunității Politice Europene. Gazda evenimentului, într-o rochie elegantă, întâlnea toți liderii europeni și cu mare nerăbdare îl aștepta pe principalul oaspete – președintele Ucrainei. În culisele acestui eveniment însă, diplomații ucraineni acreditați la Chișinău și membrii familiilor lor sunt filați cu înregistrări foto, video și interceptări telefonice, iar toate acestea se fac în baza unui dosar fabricat. Pe 27 aprilie 2023, directorul SIS, Alexandru Musteață trimite o scrisoare secretă pe numele procurorului general interimar, Ion Munteanu, numărul de ieșire a scrisorii este 4/977s.

În această scrisoare, Musteață cere pornirea unui dosar pe spionaj în baza informațiilor acumulate despre pregătirea de către un grup de persoane a unui șir de acțiuni pentru a obstrucționa desfășurarea summitului, pentru a discredita conducerea de vârf a Moldovei și pentru a organiza diferite provocări (în total 7 puncte din scenariul prognozat de către SIS). A doua zi, pe 28 aprilie 2023, procurorul general Munteanu transmite scrisoarea secretă către PCCOCS și anume șefului interimar al acestuia, cunoscutul Victor Furtună.

Furtună trimite scrisoarea procurorului din cadrul PCCOS, Eugen Manolachi. În aceeași zi, Manolachi scrie un raport pe numele lui Furtună că în baza materialelor analizate a decis pornirea dosarului penal în baza articolului 338 – Spionaj. Peste câteva zile, pe 4 mai 2023, pe numele lui Furtună, vine o scrisoare de precizare din partea SIS, iarăși secretă, unde este prezentată lista persoanelor pe care SIS îi suspectă în pregătirea acțiunilor de destabilizare și cere PCCOCS sancționarea măsurilor operative, adică începerea filajului. Cum credeți, cine a mai făcut parte din această listă? Diplomații ucraineni din Ambasada Ucrainei din Moldova. Doar imaginați-vă această absurditate – în pregătirea acțiunilor de destabilizare în ajunul summitului, la care unul dintre principalii oaspeți urma să fie Volodimir Zelenski, SIS-ul îi suspecta pe diplomații ucraineni. Mai departe începe filajul diplomaților ucraineni și membrilor familiilor lor, telefoanele lor sunt ascultate, se scanează traficul mobil, se pune supraveghere non-stop, se fac percheziții ascunse, în camere de hotel sunt instalate camere ascunse și altele”, mai relatează jurnalista.

Serviciul de Informații și Securitate nu a comentat deocamdată dezvăluirile, însă, săptămâna trecută, instituția a emis un comunicat în care anunță că un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public al narativului prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene.

„Printre membrii grupului respectiv se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine. De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate”, anunța SIS pe 19 ianuarie.