f

DE ULTIMĂ ORĂ

ÎNGRIJORĂTOR! Tariful la gaz s-ar putea majora la 15 lei 58 de bani pentru un metru cub

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus. O decizie în acest sens va fi luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Mai multe

covid 19 vaccin

GRAV! Peste 7000 de vaccinuri expirate, administrate moldovenilor. Autoritățile au luat apă în gură

16-12-2021 15:51

Autorităţile şi instituţiile implicate în procesul de imunizare nu au demonstrat responsabilitate privind realizarea eficientă a obiectivelor din Planul naţional de imunizare anti-COVID-19, precum şi nu au asigurat pe deplin realizarea scopului pentru atingerea imunităţii colective. Cel puțin asta arată un raport al Curții de Conturi, care a scos la iveală o problemă gravă - aproximativ 7000 de vaccinuri expirate au fost administrate moldovenilor.

La fel, echipa de audit a constatat circa 277.000 de informații introduse în alte perioade decât cele reale, privind vaccinarea unor persoane. În acest context, peste 70.000 de înregistrări au creat suspiciuni privind veridicitatea certificatelor de vaccinare.

Fiindcă nu au fost utilizate, iar termenul de valabilitate a trecut, au fost nimicite circa 11.000 de doze de vaccin, în valoare de 1,6 milioane de lei.

Șefa Direcției din cadrul DGAII, Irina Rogaciov, a menționat că mai multe loturi de vaccin ajungeau în instituțiile medicale din țară în lipsa informațiilor care ar confirma lotul, seria vaccinurilor și data expirării.

„Cu referire la evidența distribuirii dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, este menționat că livrările de la depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică către Centrele de Sănătate Publică Regionale sunt însoțite de facturi de comandă, iar cele de la Centrele de Sănătate Publică Regionale către cele Teritoriale și, ulterior, către IMSP sunt însoțite de facturi fiscale.

În acest context, auditul a evidențiat că documentele primare aferente distribuirii dozelor către instituțiile medicale nu conțin informații complete despre lotul, seria vaccinurilor și data expirării. Astfel, aceste circumstanțe nu oferă o asigurare pentru monitorizarea termenului de valabilitate a vaccinurilor.

La fel, auditul a constatat că evidența stocurilor de vaccinuri la 50% din entitățile auditate se deține doar valoric, iar decontarea lor se efectuează la finele lunii în baza facturilor pentru cantitatea primită pe parcursul lunii și nu pe măsura utilizării acestora. 

Astfel se constată o neconcordanță dintre stocurile real existente și datele de evidență a vaccinurilor”, a spus Irina Rogaciov.