gg

Igor Dodon riscă, din nou, să fie suspendat din funcție! Șeful statului a respins în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip

Joi, 28 decembrie 2017, 12:20

Președintele Igor Dodon a respins, și pentru a doua oară, candidaturile înaintate la funcțiile vacante în Executiv. Așa că ar putea fi suspendat repetat pentru „câteva minute”, astfel ca președintele Parlamentului, Andrian Candu, să semneze decretele de numire, dar și să primească jurământul de la cei șapte membri noi în Guvernul Filip. Șeful statului este de părerea că „prin aceste candidaturi, Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foști actori politici”.

„Să fie foarte clar pentru cei din majoritatea parlamentară și Guvern, eu nu am de gînd să cedez în această situație. Nu voi accepta și sînt sigur că toți cei care susțin președintele Republicii Moldova nu vor accepta astfel de miniștri. Argumentul meu principal rămâne neschimbat: Majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior”, a declarat Igor Dodon pe o rețea de socializare.

tyy

În același timp, deputatul democrat Sergiu Sârbu spune că în cel mai scurt timp, va fi sesizată Curtea Constituțională, care urmează să decidă dacă șeful statului va fi sau nu suspendat din funcție.

„Noi nu vom admite un blocaj instituțional generat de președintele statului. De aceea, ne vom adresa Curții Constituționale pentru a soluționa acest blocaj și a solicita instituirea interimatului funcției de președinte pentru ca președintele interimar să poată numi membrii de Guvern”, a declarat deputatul democrat Sergiu Sârbu pentru Liber TV.

Amintim că Biroul politic al PDM a adoptat schimbări în componența Guvernului. Astfel, s-a propus numirea a șapte persoane noi care vor veni din afara politicului, dorindu-se un Guvern preponderent tehnocrat. Pentru suspendarea președintelui din funcție este necesar ca acesta să respingă de două ori propunerile înaintate pentru funcțiile de miniștri, ceea ce s-a și întâmplat. Astfel, în scopul deblocării situației, Curtea Constituțională decide suspendarea șefului statului pentru fiecare caz în parte.