Sicriul Regelui Mihai

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost adus la Palatul Regal din București

Evelina Popescu

Cortegiul funerar a fost întâmpinat de sute de oameni, cu aplauze. A fost scandat minute în şir "Regele Mihai" şi "Monarhia salvează România".

Sutele de persoane aflate în faţa Palatului Regal pentru a-l întâmpina pe fostul suveran au adus portrete ale acestuia, flori şi steaguri cu însemnele regale ale României. Calea Victoriei fiind străjuită de steaguri ale României cu bandă neagră de doliu.

Cortegiul a venit de la Castelul Peleş, unde miercuri, pentru câteva ore, a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului suveran, după aducerea în ţară. La Peleş, i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai: preşedintele României, premierul, membri ai Executivului de peste Prut, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi membri ai corpului diplomatic străin acreditat la Bucureşti.

În drumul spre Palatul Regal, cortegiul, salutat pe tot traseul de oameni simpli, a trecut pe sub Arcul de Triumf. 

La Palatul Regal, imediat după depunerea sicriului fostului suveran în Sala Tronului este programată o slujbă religioasă cu caracter privat.

Toţi cei care doresc să depună flori şi să se închine la sicriul Regelui pot merge la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, între orele 21:00 şi 24:00, joi – între orele 8:00 şi 22:00 şi vineri – între orele 8:00 şi 22:00.

Zilele de 14, 15 şi 16 decembrie au fost declarate de Guvernul României zile de doliu naţional pe teritoriul țării vecine în memoria Regelui Mihai.

Regele Mihai a murit pe 5 decembrie, în Elveţia, la vârsta de 96 de ani.