România protestează împotriva legii graţierii

(VIDEO) România protestează împotriva legii graţierii

Corina Bezer

În București au ieșit în stradă, conform estimării oficiale, 30.000 de oameni. Un moment important a fost apariția în Piața Universității din București a președintelui Klaus Iohannis, care a declarat că astfel își exprimă dezaprobarea față de un grup de politicieni cu probleme penale, care vor să slăbească statul de drept. Oamenii l-au salutat și i-au strigat numele. „Am venit aici în Piaţa Universităţii ca şi miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici, cu probleme penale, vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil ca zeci de politicieni cu dosare penale să se trezească cu dosarele curate”, a declarat Klaus Iohannis.

Cei peste 30 de mii de protestatari au plecat din Piața Universității spre Piața Victoriei, la sediul Guvernului, unde și-au manifestat nemulțumirea față de cele două Ordonanțe de Urgență pe care premierull Grindeanu voia să le adopte săptămâna trecută. Protestatarii scandau: „Hoţii”, „Ruşine să vă fie” şi „PSD, ciuma roşie”.

În acelaşi timp, proteste masive au avut loc şi în alte oraşe mari din România. Peste 1.500 de persoane au protestat la Iași, iar manifestanții au scandat lozinci împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, și au cerut demiterea premierului Grindeanu și a ministrului Justiției, Florin Iordache.

România protestează împotriva legii graţierii

Proteste au avut loc şi la Cluj, Suceava, Bacău, Timişoara, Constanţa, precum şi în alte oraşe mari. Manifestanții au afirmat că vor urmări în continuare intențiile Guvernului, urmând să se organizeze din nou pentru a protesta dacă acesta va continua demersurile privind adoptarea proiectelor respective.

Amintim că săptămâna trecută, Guvernul României a pus în dezbatere publică două proiecte de acte normative, dintre care unul referitor la o lege a graţierii.

Astfel, potrivit proiectului, de celemnță vor avea parte pedepsele de până la cinci ani, iar abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei. Din proiectul reiese că graţierea se acordă fie în întregime, fie pentru jumătate din pedeapsă.