Daniel Ioniță Comrat

400 de cărți în limba Română pentru Universitatea de Stat din Comrat

Ana Maria Madan

Ambasadorul României a dus o prelegere studenţilor despre istoria României şi despre sprijinul acordat până acum Republicii Moldova: 

„Istorie, geografie şi limba română. Sperăm că acestea să vă fie utile în actul dvs. educaţional. Sperăm că de ele vor beneficia toţi cei de aici din autonomie”. 

Potrivit Ambasadorului României la Chișinău, „R.Moldova este principalul stat care beneficiază de asistență pentru dezvoltare din partea României, avem multiple linii de finanțare și multiple linii de asistență pe care le oferim Republicii Moldova. Suntem capabili să mergem cât de repede poate să meargă Moldova în drumul său către Uniunea Europeană. Multe răspunsuri pe această cursă se găsesc aici la Chișinău, însă România prin tot ceea ce face dorește să transmită că suntem primii interesați ca cetățenii R. Moldova să beneficieze de securitate, stabilitate și prosperitate. Suntem primii interesați ca instituțiile din R. Moldova să funcționeze în deplină conformitate cu legea, ca instituțiile de aici să fie suficient de reziliente și ca societate să se reformeze după chipul și asemănarea Uniunii Europene, astfel ca la un moment dat să fie posibil și finalizarea parcursului european. România își exprimă speranța că programul noului Guvern, rezultat după alegerile din 24 februarie, va conține fără echivoc aceste relații strategice pe care R. Moldova trebuie să le aibă în continuare cu UE. Ne dorim ca R. Moldova să rămână în continuare orientată cu fața către Vest, ne dorim ca România să poată în continuare să ajute R. Moldova, în baza dorinței pe care Republica Moldova de data aceasta va trebui să și-o exprime.

Studenţii de la Universitatea de Stat din Comrat învaţă româna de la o profesoară din România.

Carmen Dimitriu spune că uneori, pentru a se înţelege cu tinerii, le vorbeşte în engleză: „Este nevoie de cât mai multă carte românească, deoarece nu numai studenţii, dar şi locuitorii oraşului Comrat sunt interesaţi din ce în ce mai mult să înveţe limba română”. 

Daniel Ioniță Comrat Universitatea de Stat din Comrat

Tinerii din Comrat participă la proiecte finanțate de statul român, inclusiv cele legate de studierea limbii române. ”Sunt interesată de relațiile bilaterale dintre România și R. Moldova. Mereu m-au interesat de programele pentru studenți organizate de Ambasada România, ba chiar am și participat la aceste programe”, a spus unul din studenți.

Daniel Ioniță Donație Carți Universitatea de Stat

”Aici, în cadrul Centrului, noi învățăm limba română, morfologia limbii române, istoria limbii. Limba este foarte interesantă pentru mine, eu nu regret că am venit aici să studiez”, a adăugat un alt tânăr.

În timpul vizitei sale la Comrat, ambasadorul României la Chișinău a avut întrevederi și cu mai mulți reprezentanți ai autorităților locale.