gg

În localitatea Tabăra din Orhei a fost reinaugurat Cimitirul de Onoare al Ostașilor Români

Corina Bezer

În memoria militarilor, în toate lăcaşele de cult au fost trase clopotele și s-a păstrat un moment de reculegere, iar un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Preasfințitul Petru, mitropolitul Basarabiei, au oficiat un serviciu divin.

Reconstrucția Cimitirului a fost posibilă grație suportului financiar al României, dar și a localnicilor.

„Acest lucru a fost posibil, inclusiv cu spijinul autorităților din Republica Moldova și nu în ultimul rând, al cetățenilor acestor locuri frumoase. ”În această zi aducem un umil omagiu memoriei eroilor români cunoscuţi şi necunoscuţi, jertfiți pe câmpurile de luptă, în diverse momente ale istoriei noastre, inspirați de idealurile noastre naționale libertate, independență, apărarea şi reîntregirea neamului. Națiunile puternice sunt cele care nu-și uită eroii, iar România, care s-a născut prin jertfe pe câmpurile de luptă, este o astfel de națiune. În prezent suntem membri respectați și ascultați ai UE și NATO datorită eroilor neamului și urmașilor acestora care se îngrijesc de păstrarea vie a idealurilor noastre naționale”,  a declarat Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău.

gg

„Ce-mi place foarte mult și mă simt minunat este faptul că văd aici foarte mulți români, foarte mulți copii, reperezentanții ministerului Apărării. După cum bine știți, noi ca și țară vă considerăm foarte aproape, nu suntem doar un popor prieten, dar frații noștri”, a declarat Secretarul de Stat al României, Nicolae Nasta.

Și oamenii din satele vecine au venit la procesiunea de comemorare. Aceștia și-au luat cu ei și nepoții, care au depu flori pe morminte.

Începând din anul 2012 și până în prezent, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România a reamenajat peste 20 de cimitire militare ale eroilor români căzuți la datorie, aflate pe teritoriul Republicii Moldova, care, în mare parte, au fost distruse de sovietici cu buldozerele după anul 1945.