ss

Pădurea „Centenar”, pe ambele maluri ale Prutului

Corina Bezer

Campania intitulată Pădurea "Centenar" își propune să marcheze, în acest fel, cei o sută de ani de la Marea Unire, numărul pomilor simbolizând anul în care s-a înfăptuit evenimentul istoric. La acţiunea de împădurire a participat și ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

„Activitatea de plantare a celor 1918 puieţi de stejar în partea românească a Prutului şi alţi 1918 puieţi în partea din Basarabia a Prutului, este un minim respect şi un minim semnal pe care noi vrem să-l dăm pentru sacrificiul enorm pe care l-au făcut străbunicii noştri, care au crezut într-un ideal, idealul ca toţi vorbitorii de limbă română, să facă parte din acelaşi stat numit România", a declarat ministrul Deneş.

Potrivit managerilor întreprinderilor silvice de pe ambele maluri ale Prutului, relațiile de colaborare dintre cele două agenții au fost dintotdeauna fructuoase, iar acest eveniment unește și mai mult locuitorii din România și Republica Moldova.

„Această pădure este un simbol al unei colaborări productive cu toți colegii din România. Am avut întotdeauna susţinerea specialiştilor de la „Romsilva", am realizat de comun acord proiecte interesante şi folositoare fondului silvic, iar printr-un memorandum semnat recent la Bucureşti, am reconfirmat intenţiile de a lucra împreună pe acest segment", a menţionat directorul Agenţiei „Moldsilva", Ion Haralampov.

Pădurea „Centenar" va creşte pe o suprafaţă de circa două hectare ce aparţine Întreprinderii „Hânceşti-Silva" şi pe un teren amplasat între localităţile Crasna şi Huşi, la 3 km distanţă de Satu Nou, comuna Creţeşti, România. Sectorul de la Leuşeni a fost plantat cu frasini şi plopi, iar cel de la Huşi – cu stejari.