Ion Mărgineanu, fost deputat în primul Parlament

(REPORTAJ) Ion Mărgineanu, unionistul de 78 de ani, care străbate sute de kilometri pe jos pentru a marca Centenarul Unirii

Duminică, 4 noiembrie 2018, 08:31

La 78 de ani drumul spre țara mamă pare mult mai aproape. Ion Mărgineanu din Fundurii Vechi, raionul Glodeni va parcurge sute de kilometri pe jos pentru a ajunge la Alba Iulia de ziua Națională a României, care este marcată în data de 1 decembrie.

Ion Mărgineanu este fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență și militant pentru revenirea la adevărul istoric în stânga Prutului. Întrucât municipiul Bălți a fost primul oraș din Basarabia care a votat Unirea în 1918, călătoria unionistul a pornit anume de aici.

„În fiecare zi urmează să fac 15-20-25 de kilometri, cel mai mult am două sectoare a câte 28-30 de kilometri”, spune deputatul în primul Parlament, Ion Mărgineanu. 

În călătoria care va dura o lună, bătrânul și-a luat doar strictul necesar, inclusiv bastonul dăruit de un prieten german.
„Omul se pregătește de orice, am și lumânare cu chibrite, dar dacă ar trebui. M-a întrebat lumea - ce se întâmplă dacă mori pe drum? Ei, dacă mor pe drum, mă vor aduce acasă, dar dacă nu mor, vin înapoi”, mai spune bărbatul. 

Pe parcursul călătoriei, Ion Mărgineanu va fi monitorizat de către cei trei copii ai săi. „Până la Iași îl voi însoți și vom avea grijă să fie totul bine. De acolo îl preia sora mea, Violeta Gorgos, și pe ultima sută de kilometri o să-l preia fratele meu, Dragomir Mărgineanu. În felul acesta am împărțit toți egal. Sper să ajungă cu bine și să nu avem probleme de sănătate mai întâi, că restul le rezolvăm”, a declarat feciorul Virgiliu Mărgineanu, care este și directorul OWH Studio.

Să-l petreacă în marea călătorie pe fostul deputat au venit și unii politicieni, dar și primarul satului Fudurii Vechi, care l-a decorat cu o medalie cu stema Republicii Moldova și a satului de baștină.

Ion Mărgineanu va parcurge pe jos distanța de aproape 600 de kilometri de la Bălți până în Alba Iulia, unde urmează să ajungă în data de 1 decembrie pentru a participa la manifestările dedicate Centenarului Unirii.