consultarea chișinăuienilor pe subiectul unirii cu România

UTIL! A fost prelungită perioada consultării chișinăuienilor pe subiectul unirii cu România

Vineri, 13 aprilie 2018, 15:20

Chișinăuienii care nu au reușit să se pronunțe pro sau contra Unirii cu România mai au timp până pe 19 aprilie. Organizatorii au decis să prelungească perioada consultării publice, întrucât, potrivit acestora, mai multe persoane au fost plecate în perioada sărbătorilor pascale.

Acest fapt a redus considerabil numărul zilelor de muncă a recenzorilor și a persoanelor care puteau să-și exprime opțiunea în cadrul cercetării noastre”, se arată într-un comunicat al Centrului Social – Politic European. Organizatorii spun că prelungirea termenului de colectare a datelor nu va afecta baza sociologică de cercetare, ci doar ridică suma chletuielilor pentru recompensa operatorilor de teren implicați.

Potrivit Centrului Social – Politic European, subiectul Unirii cu România a stârnit multe discuții în ultimile săptămâni atât în mediul online, cât și în mediul offline. Astfel, peste 28 de mii de cetățeni și-au exprimat opțiunea online pe platforma www.decid.md, iar alte 25 de mii de răspunsuri au fost colectate de recenzori în cartierele municipiului Chișinău. Rezultatele la moment arată că 59% dintre chișinăuieni își doresc Unirea cu România, în timp ce 41% s-au pronunțat împotriva Unirii.

Menționăm că Centrul Social-Politic European a inițiat efectuarea unui amplu studiu sociologic care va avea ca temă a cercetării unirea Republicii Moldova cu România. Acest studiu este o radiografie științifică, fără părtinire a societății privind acest subiect. În primă etapă, locuitorii municipiului Chișinău sunt întrebați în perioada 1-19 aprilie: ”Dvs., personal, ați vota pentru unirea cu România?”, aceștia având posibilitatea să răspundă cu ”DA” sau ”NU”.