f

DE ULTIMĂ ORĂ

ÎNGRIJORĂTOR! Tariful la gaz s-ar putea majora la 15 lei 58 de bani pentru un metru cub

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus. O decizie în acest sens va fi luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Mai multe

Vlad Bilețchi, Mănăstirea Căpriana

Vlad Bilețchi: „Trăim într-o republică în care instanța de judecată îi lasă nepedepsiți pe hoții de miliarde, dar decid că semnul crucii îi discriminează pe moldoveni”

15-11-2021 16:03

„Trăim într-o republică în care instanța de judecată îi lasă nepedepsiți pe hoții de miliarde, dar decid că semnul crucii îi discriminează pe moldoveni”. Declarația aparține președintelui AUR, Vlad Bilețchi, după ce Curtea Supremă de Justiție a decis scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

„Am ajuns să trăim într-o republică în care instanța de judecată îi lasă nepedepsiți pe hoții de miliarde, dar decid că semnul crucii este cel care îi discriminează pe moldoveni. Am ajuns să trăim în țara lui Ștefan cel Mare și Sfânt, care, vorba lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, ține crucea-n ceruri, ară adevăruri, să semnifice un simbol al discriminării. În nebunia și demența voastră, nu uitați că acest popor, în cele mai grele timpuri, a rezistat datorită credinței în Dumnezeu. Să nu creadă neo-comuniștii și neo-marxiștii că ne pot întoarce pas cu pas la ceea de ce am scăpat. Să nu uite - am scăpat de ei odată, vom scăpa și a doua oară”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR Moldova. 

În context, și biserica ortodoxă din Moldova califică „o nedreptate fundamentală” această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova „în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice”

„Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară”, se menționează în comunicat.

Mitropolia accentuează că crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri fac parte, din nivelul de bază al educației.

„Istoria bimilenară a creștinismului ne-a demonstrat cât de semnificativ este acest simbol. Spațiul balcanic în care trăim noi, ne-a confirmat importanța și valoarea inestimabilă a Crucii”, susține Mitropolia.

Pe 21 ianuarie 2020, MAI a depus acțiune în contencios administrativ împotriva Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității, Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, prin care a solicitat anularea parțială a deciziei Consiliului din 16 decembrie 2019, prin care s-a decis inclusiv ca MAI să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției și să asigure protecția neutralității serviciului public și a principiului secularismului.