ddd

DE ULTIMĂ ORĂ

BREAKING NEWS// Focuri de armă la Strasbourg! Cel puțin o persoană a decedat

Cel puțin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite în urma unui schimb de focuri în Strasbourg, Franța. Potrivit oamenilor legii, tragedia ar fi avut loc la Târgul de Crăciun din oraș.

Mai multe

Semnificația zilei de 3 august în istorie

(ZIUA ISTORICĂ) Semnificația zilei de 3 august în istorie

Vineri, 3 august 2018, 10:11

3 august este a 215-a zi a calendarului gregorian și a 216-a zi în anii bisecți.

Evenimente în spațiul românesc:

1601: În lupta de la Guruslău, trupele lui Mihai Viteazul și ale generalului Giorgio Basta îl înfrâng pe Sigismund Bathory; șase zile mai târziu, Mihai Viteazul care intenţiona să-şi viziteze familia la Făgăraş, a fost prins de apropiaţii lui Giorgio Basta (mercenari germani şi valoni sub comanda lui Iacob Beauri) şi ucis. la 3 km sud de Turda, din ordinul generalului imperial Basta.

1889 - A încetat din viaţă poeta Veronica Micle, cunoscută în special datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu (n. 22 aprilie 1850)

 

1996 - Preşedintele american, Bill Clinton, a promulgat legea privind acordarea Clauzei naţiunii celei mai favorizate cu caracter permanent pentru România

1914: În  România, Consiliul de Coroană din 3 august (stil nou) desfășurat la Castelul Peleș, la inițiativa regelui Carol I, dezbate problema intrării României în Primul Război Mondial.

S-a votat cu o majoritate zdrobitoare în favoarea neutralității.

1919: Armata română intră în Timişoara la cateva zile dupa instalarea unei administratii romanesti, consfintind unirea Banatului cu patria mama – Romania.

2011 - A încetat din viaţă Rosa del Conte, unul dintre cei mai importanţi eminescologi străini, considerată un veritabil simbol al culturii române în Italia, membră de onoare a Academiei Române din anul 1994 (n. 1907)

Evenimente în lume:

 

1778 - A fost inaugurat Teatrul "Scala" din Milano, unul dintre cele mai renumite teatre de operă din lume, cu opera "Europa Riconosciuta" de A. Salieri

 

1858 - Exploratorul britanic John Speke a descoperit Lacul Victoria

 

1914 - A fost inaugurat Canalul Panama (79,6 km. lungime, 30 - 300 m. lăţime şi 14 metri adâncime)

1958 - Submarinul american cu propulsie nucleară "Nautilus" a efectuat prima traversare în imersiune a Polului Nord. “Nautilus” a fost primul submarin atomic lansat de Statele Unite ale Americii, la data de 21 ianuarie 1954