ANRE: De la începutul anului, prețurile la carburanți au crescut cu 3-4%

Ala Găină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată că de la începutul anului curent prețurile la carburanți au înregistrat o creștere moderată de 3-4 %. Factorii care au influențat nivelul prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard au fost:

  • Creșterea cotațiilor Platts la bursele internaționale cu circa 60$/tona;
  • Punerea în aplicare de la 1 ianuarie 2024 a noilor accize la carburanți;
  • Ajustarea marjei comerciale specifice în mărimea contribuției pentru eficiența energetică, stabilite de Hotărârea Guvernului nr. 1064/2023;
  • Deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

În perioada următoare, Agenția nu identifică factori noi care ar putea pune presiune suplimentară asupra nivelului prețurilor la carburanți, urmând ca acesta să fluctueze doar în corespundere cu nivelul cotațiilor înregistrate la burse.

Pentru ziua de mâine, 24.01.2024, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:
– 23,56 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+11 bani);
– 21,46 lei/litru – pentru motorina standard (+12 bani).

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.