f

DE ULTIMĂ ORĂ

ÎNGRIJORĂTOR! Tariful la gaz s-ar putea majora la 15 lei 58 de bani pentru un metru cub

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus. O decizie în acest sens va fi luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Mai multe

Gaze

Bani pentru Kremlin// 1,4 miliarde de lei, din bugetul de stat, vor fi direcționate pentru stingerea datoriilor către Gazprom

25-11-2021 13:20

Suma de 1,4 miliarde de lei va fi distribuită companiei de stat Energocom, care, la rândul ei, va transfera întreprinderii MoldovaGaz banii necesari pentru achitarea datoriei Moldovei la gazele naturale. Întrebat de ce tranzacția nu s-a făcut direct către MoldovaGaz, ministrul Finanțelor a explicat că Energocom este tratat ca un agent economic, în timp ce Guvernul este o autoritate de stat, respectiv transferurile ar trebuie să se facă de la o instituție economică la alta.

 „Moldova este într-un risc eminent de la deconectare la gaze. Ăsta nu e un show mediatic, ci un risc real. Acest risc se confirmă prin faptul că la 22 noiembrie Gazprom a trimis o scrisoare prin care a inițiat un ultimatul de sistare a gazelor naturale furnizate. În aceeași zi, MoldovaGaz cere implicarea Guvernului în soluționarea problemei. MoldovaGaz recunoaște că după ce a inițiat mai multe procedure de a soluționa această problemă ca companie recunoaște că nu a reușit să rezolve această problemă și cere susținere. Astfel, Guvernul este în situația de a fi un actor pasiv sau să caute soluții pentru a rezolva situația. Aceste măsuri pe care le ia Guvernul necesită modificări la Legea Bugetului de Stat pentru 2021. De ce Energocom? Situația crizei gazelor, fiindcă avem și o problema de dependență energetică, ea evoluează. Nu sunt excluse pe viitor și alte probleme, de aceea Energocom a fost identificat ca un agent economic care să intervină și să facă tranzacții economice. În al doilea rând de ce Energocom. Dacă se plătesc direct anumite sume la gaz, trebuie să amintim că MoldovaGaz poate să trateze aceste sume cum ea dorește”, a explicat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.