BREAKING NEWS! Rusia interzice fructele și legumele moldovenești

Ala Găină

Rusia a anunțat că va bloca din nou produsele vegetale din Republica Moldova pentru a mai fi importate pe teritoriul său, sub pretextul că ar avea dăunători și diverse boli, transmite anticorupție.md. 

Agenția de stat rusă fitosanitară Rosselhoznadzor și-a motivat decizia care ar urma să intre în vigoare din 15 august prin faptul că aceste produse din Republica Moldova „încălcă repetat standardele de calitate”. Restricțiile vor fi aplicate pe majoritatea raioanelor Republicii Moldova, cu excepția celor din stânga Nistrului.

Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale carantinabile pe teritoriul Federației Ruse începând cu 15 august 2022. Motivul interdicției a fost depistarea repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești care intră în Rusia, despre care partea moldovenească a fost anterior informată în mod repetat de către serviciu”, a declarat directorea Rosselhoznadzor, Iulia Melano, citată de agenția de presă rusă RIA Novosti.

Potrivit Rosselkhoznadzor, în perioada 2021 și 2022 în produsele vegetale primite din Republica Moldova pe teritoriul Rusiei, au fost stabilite 93 de cazuri de detectare a unor neregulile de calitate ce impus carantinarea loturilor de produse prin prezența unor dăunători sau molime.

Moldova a exportat în acest an în Rusia 168.000.000 de tone de produse vegetale, cel mai mare volum fiind reprezentat de mere, prune, struguri și cireșe.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova și reorientat și mai mult exporturile spre Uniunea Europeană, acolo unde cotele la o serie de fructe și legume a fost mărită tocmai pentru a ajutat fermierii moldoveni să-și poată exporta bunurile în UE.