De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 10 ore

Cu 11 lei mai mult! MoldovaGaz cere majorarea prețului la gaz de la 18 la 30 de lei per metru cub

Ala Găină

De la 18 la aproape 30 de lei! Atât ar putea plăti moldovenii pentru metru cub de gaz natural. Asta după ce Moldovagaz și-a modificat cererea către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică privind majorarea tarifului la gaz.

Astfel, furnizorul cere creșterea tarifului de la 18 la 29,48 lei pentru metrul cub de gaz, pentru consumatorii casnici, ca urmare a creșterii semnificative a prețului de cumpărare a gazelor naturale.

„Ținând cont de majorarea esențială a prețului de achiziție a gazelor naturale în luna iulie 2022”, MoldovaGaz cere un nou tarif, de aproape 30 de lei pentru 1 m3 de gaz, cu aplicare din 1 iulie 2022, se arată în solicitarea companiei.

Cererea Moldova Gaz a fost publicată pentru dezbateri publice de către ANRE.

Între timp, președintele Moldovagaz Vadim Ceban a venit cu un mesaj public în care explică de ce s-a trimis o nouă solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), de a majora prețul la gazele naturale cu circa 63%. Ceban a precizat că se cere tariful de 29 de lei și 48 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, deoarece a crescut și prețul de achiziție a gazelor pe piața internațională.

Necesitatea modificării cererii SA „Moldovagaz” transmisă către Agenția Națională de Reglementare în Energetică de majorare a prețurilor la furnizarea de gaze naturale către consumatorii finali se datorează exclusiv creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale pe piețele internaționale de tranzacționare, în perioada 1-12 iulie 2022”, scrie acesta pe pagina sa de Telegram.

Totodată, conform cotațiilor de pe platformele de tranzacționare, din 12 iulie prețul mediu anual pentru 2022 era deja de 838,12 dolari SUA / 1000 m3, iar prețul pentru august 2022 a fost de 1460,84 dolari SUA / 1000 m3. SA „Moldovagaz” a fost nevoită să actualizeze cererea de calculare a prețurilor reglementate pentru furnizarea de gaze naturale către consumatorii finali doar în scopul îndeplinirii obligațiilor contractuale”, mai scrie Ceban.