aa

Cu circa 5 milioane de lei se va goli BUGETUL raionului Anenii Noi

Olesea Coragău

Blocarea transferurilor vine în contextul în care o bună parte din bugetul raionului, pentru anul 2016, a fost folosit deja pentru acoperirea datoriilor rămase din anul trecut, datorii generate de asemenea de nerespectarea obligaţiunilor bugetului de stat faţă de cel raional şi îngheţarea sumelor datorate.

Interdicţiile în ceea ce priveşte achiziţionarea de bunuri şi mijloace a fost impusă instituţiilor bugetare încă de la sfârşitul anului trecut. Astfel, nicio instituţie de învăţământ preuniversitar din raion nu a putut să îşi valorifice pe deplin bugetul. Este şi cazul celei mai mari instituţii şcolare din oraşul Anenii Noi, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

„Nu sunt aprobate şi acceptate cheltuielile pentru organizarea procesului educaţional. Însă, biroul de informatică al liceului are 11 calculatoare, dintre care funcţionează numai trei. Totodată, este necesar urgent să procurăm încă două seturi de bănci şi scaune”, a declarat managerul instituţiei, Victoria Borisov.

În contextul blocărilor financiare anunţate de către Ministerul Finanţelor, se pare că restricţiile în ceea ce priveşte gestionarea bugetelor instituţiilor de stat vor fi şi mai dure decât în anul 2015.

„Suntem atenţionaţi să nu admitem datorii, adică să efectuăm doar cheltuielile prioritare fără de care instituţiile nu ar putea funcţiona: salarizarea angajaţilor, achitarea energiei electrice, alimentaţia copiilor”, a menţionat Valentina Iordan, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului raional Anenii Noi.

Radio Moldova Actualități a trimis o solicitare Ministerului de resort pentru a oferi un comentariu asupra situației expuse. Solicitarea urmează să fie examinată de responsabilii în domeniu.