Prune proaspete

Cu un pas mai aproape de UE! Pomicultorii cer majorarea cotei de export în Europa

Cristina Parpalov

Comparativ cu anul trecut, exportul de prune pe piaţa comunitară s-a majorat cu aproximativ 40%. Pentru îndeplinirea obligaţiunilor contractuale încheiate cu partenerii europeni, pomicultorii solicită majorarea cotei de export a prunelor.

Cele mai mari cantităţi de prune în stare proaspătă şi uscate au fost livrate pe pieţele din România (4.240 tone), Polonia (4.300 tone), Letonia (610 tone), Cehia (373 tone).

În prezent prunele moldoveneşti sunt vândute în 10 ţări , membre ale Uniunii Europene, unde preţul de vânzare este unul convenabil pentru pomicultorii moldoveni.

ANSA precizează că până la moment, din partea importatorilor europeni n-a parvenit nici o reclamaţie la calitatea produselor moldoveneşti.

Exportul prunelor este efectuat de 96 de companii, care au livrat peste hotare de la începutul anului circa 40 de mii de tone. O cantitate considerabilă de fructe sunt exportate în Rusia, – 18.415 de tone, cu 9 mii de tone mai puţin comparativ cu anul trecut.

Geografia exportului de fructe s-a extins, prunele fiind exportate pentru prima dată în anul curent în SUA, Canada, Irak şi alte ţări.