Din 2024, moldovenii vor fi taxați la retragerea banilor de pe carduri

Adrian Sirbu

Începând cu 1 ianuarie 2024, mai multe bănci comerciale din R. Moldova vor introduce taxe la retragerea numerarului de pe cardurile bancare, scrie Știri.md.

BusinessPages a analizat tarifele celor mai mari instituții de credit, iar pentru comparație, au fost luate în considerare mai multe operațiuni precum retragerea de numerar în lei de la bancomatul băncii în cauză și de la bancomatele altor bănci din R. Moldova, transferurile P2P în lei către clienții aceleiași bănci și a altor bănci din Moldova, precum și blocarea sau deblocarea cardului.

Victoriabank

Retragerea de numerar de la un bancomat VB costă 90 de bani pentru o singură operație, iar dacă se retrage de la bancomatele altor bănci – 0,5% + 1 euro.

Dacă cardul este social sau de salariu, retragerea de numerar de la un bancomat VB este gratuită.

În cazul cardului Salut, retragerea de numerar de la orice bancomat este gratuită.

Dacă pierdeți cardul sau este furat, blocarea costă 10 euro sau 200 de lei, cu excepția cazului în care l-ați lăsat într-un bancomat VB.

Moldindconbank

Retragerea de numerar de la un bancomat Moldindconbank costă 1,5 lei pentru o singură operație, iar dacă cardul este de salariu sau de pensie, primele cinci retrageri sunt gratuite, apoi 1,5 lei.

Dacă se retrage de la bancomatele altor bănci – 1% + 1,5 euro.

Transferul P2P pe cardul aceleiași bănci este gratuit, iar către cardurile altor bănci – 1% + 1 euro.

Costul blocării cardului nu este specificat, iar deblocarea costă cinci lei sau este gratuită, dacă cardul este social sau de salariu.

Contactați de Știri.md, reprezentanții Moldindconbank au declarat că informația nu este veridică, iar regulamentul nu a fost modificat din 2019 și nu se preconizează nicio schimbare în viitor. Totodată, procentul la retragerea de numerar de pe card a fost aplicat și în acest an.

MAIB

Pentru posesorii de carduri promoționale (pentru tineret, daily), sociale sau de salariu – retragerea de numerar este gratuită, dar începând cu 1 ianuarie 2024, pentru posesorii de carduri promoționale – primele trei retrageri sunt gratuite, apoi costă trei lei.

Retragerea de numerar pentru cardurile obișnuite, inclusiv pentru cardurile gamma, costă acum trei lei. Acest tarif se aplică și operațiunii Cash by Code, care va costa trei lei începând cu ianuarie, inclusiv pentru cardurile de salariu.

Dacă se retrage numerar de la bancomatele altor bănci – atunci 1% plus 20 lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024 – 1% plus 30 lei.

Transferurile P2P pe cardurile MAIB sunt gratuite, către cardurile altor bănci – 1,5%, minimum 20 lei, pentru cardurile gamma – 1%, dar minimum 20 lei. Din 2024, pentru cardurile obișnuite de salariu, costul transferului P2P va fi doar 10 lei.

Blocarea/deblocarea cardului – gratuită.

Contactați de Știri.md, reprezentanții MAIB au precizat că informaţia este total incorectă și duce la dezinformare.

Astfel, cardurile daily nu sunt carduri promoționale, dar sunt carduri obișnuite incluse în tarifele în vigoare și se împart în două categorii: daily avantajos si daily general. La moment extragerea numerarului este gratuită la bancomatele maib, pentru cardurile din categoria daily avantajos si pentru cardurile din categoria salarial si social.

„Începând cu 1 ianuarie 2024, se modifică retragerea numerarului la ATM maib – primele trei gratuit, celelalte – trei lei, doar pentru cardurile din categoria maib daily avantajos, care se oferă pentru beneficiarii de depozite, credite cash, tinerii până la 25 ani”, au spus cei de la MAIB.

În ceea ce privește retragerea numerarului pentru unele carduri, reprezentanții de la MAIB au precizat că este aplicată taxa de trei lei, dar funcționează din aprilie 2023, iar din 2024, acestea nu vor fi modificate.

„Retragerea numerarului din bancomate altor bănci din R. Moldova este de 1%+20 de lei, dar începând cu 1 ianuarie 2024 se modifică, iar retragerea numerarului din bancomate altor bănci din țară va fi de 1% + 30 de lei.

În ceea ce privește inițierea transferului P2P de la un card maib la cardul emis de altă bancă din R. Moldova este de 1.5% minim 20 de lei pentru toate cardurile, inclusiv cele gama.

„Din 1 ianuarie 2024 se modifică doar pentru cardurile salariale Visa Classic, comisionul pentru inițierea transferului P2P de la un card maib la cardul emis de altă bancă din Republica Moldova va fi de 10 lei”, au conchis cei de la MAIB.

OTP Bank

Retragerea de numerar de la bancomatul propriu costă 0,03 euro.

De la un alt bancomat – 0,6% + 1,9 euro.

Pentru cardurile sociale și de salariu, retragerea de numerar este gratuită, iar de la alte bancomate – 0,6% + 1,9 euro.

Transferurile P2P nu sunt prevăzute.

Tarifele pentru blocarea și deblocarea cardului nu sunt specificate.

Fincombank

Pentru cardurile de salariu și sociale – primele trei retrageri sunt gratuite, apoi costă 0,04 euro pentru fiecare retragere.

Retragerea de la bancomatele altor bănci – primele trei retrageri sunt gratuite, apoi 1% plus un euro.

Transferurile P2P către cardurile FCB sunt gratuite, către cardurile altor bănci – 0,5% plus 0,5 euro, minim 0,75 euro.

Deblocarea cardului costă doi euro, blocarea este gratuită dacă o faci singur, iar dacă ceri ajutorul băncii, costă cinci euro plus comisionul sistemului de plată.