Din această noapte, România începe să furnizeze energie electrică către R. Moldova. Prețul este unul foarte redus

Ala Găină

Hidroelectrica şi compania Energocom din Republica Moldova au semnat joi un contract de furnizare a 100 MW energie electrică. Furnizarea va începe în această noapte, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Hidroelectrica şi Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică, pentru Republica Moldova. Am fost, suntem şi vom fi alături de cetăţenii din Republica Moldova”, a scris Virgil Popescu joi pe Facebook.

Miercuri, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență să îi oblige pe producătorii de energie electrică din România să vândă curent electric peste Prut la preț fix, de 450 lei/MWh.

Prețul de referință menționat cu care centralele românești sunt obligate să vândă în Basarabia, de 450 lei/MWh, este limita maximă de cotație cu care producătorii își pot vinde energia fără a fi supraimpozitați. În prezent, pe piața spot de la București, singura pe care se mai fac tranzacții de ceva timp, prețul depășește 1.400 lei/MWh.