Dorin Recean către oamenii de afaceri: „Republica Moldova, o țară sigură pentru investiții”

Adrian Sirbu

Republica Moldova reprezintă „safe place to invest” (n. red.: sigură pentru investiții). O spune premierul Dorin Recean în cadrul evenimentului misiunii de afaceri a companiilor din România organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham) în parteneriat cu AmCham România și cu sprijinul Ambasadei SUA.

Accentuăm deschiderea pieței muncii și, foarte important, direcționarea resurselor investite în forța de muncă, atât la nivel universitar, cât și la nivel profesional. Noi dăm prioritate industriei. Deja avem rezultate foarte bune. La Chișinău avem un laborator de chip design și testare pentru aplicații industriale. Evident, primii sunt cei care sunt din industria componentelor automotive, dar aceste companii oferă servicii și pentru alte companii industriale. Spuneam de eficiență instituțională, pe care o mărim prin debirocratizare și digitalizare, avem două platforme de dezvoltare a businessului: platformă industrială ca zonă economică liberă, cu avantajele lor, și a doua este platforma Parcurilor IT, care, la fel, și-a demonstrat eficiența prin faptul că noi avem o creștere exponențială a producerii și a exportului de business.

Ne gândim și la infrastructura deservirii companiilor mari, dar, în același timp, înțelegem că este nevoie de acel ecosistem de întreprinderi mici și mijlocii care să deservească companiile mai mari și aici Guvernul are programe specifice care țintesc anume dezvoltarea ÎMM-urilor. Vreau să menționez câteva industrii, la care să atrageți atenția, clar că acum în vogă este energia, sectorul farmaceutic, electronice, IT și cercetare, infrastructura rutieră și feroviară dar și nodurile logistice”, a mai declarat premierul.