f

DE ULTIMĂ ORĂ

ÎNGRIJORĂTOR! Tariful la gaz s-ar putea majora la 15 lei 58 de bani pentru un metru cub

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus. O decizie în acest sens va fi luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Mai multe

Factura energia electrica, se scumpește

După gazele naturale, se scumpește și energia electrică. Premier Energy a solicitat o majorare de până la 2,79 lei/kWh

10-01-2022 17:29

După ce prețul la gazul natural a crescut simțitor, moldovenii vor trebui să scoată din buzunare aproape dublu pentru energia electrică. Cel mai mare furnizor și distribuitor de energie electrică din Republica Moldova solicită aproape dublarea tarifului.

Dacă solicitarea va fi aprobată, tarifele pentru consumatorii conectați la rețeaua de tensiune înaltă ar urma să crească până la 2,26 de bani, pentru consumatorii conectați la rețeaua de tensiune medie – până la 2,41 de bani, iar pentru consumatorii racordați la rețelele de joasă tensiune - până la  2,78 lei/kWh.

Premier Energy şi-a justificat solicitarea prin majorarea prețului de cumpărare a energiei electrice pentru furnizorul central Energocom, cu 96 la sută, evoluția prețurilor de tranzacționare a energiei electrice  pe piața din Ucraina, majorarea tarifelor pentru serviciile de distribuire. Un alt motiv ăl constituie majorarea preţurilor la gazele naturale.

Compania de distribuire a energiei electrice a mai invocat că se confruntă cu un deficit lunar de 100 de milioane de lei şi în scurt timp ar putea să ajungă în imposibilitatea de a se achita cu furnizorii. Din aceste considerente, solicitantul a cerut ANRE ca tarifele la energia electrică să fie majorate începând cu 1 februarie.

ANRE are la dispoziție 180 de zile pentru a lua o decizie.

Tarife premier energy