Energie de dincolo de Nistru. Energocom a încheiat un contract de lungă durată de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan

Adrian Sirbu

Energocom a încheiat un contract de lungă durată de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, regiunea transnistreană, valabil până la sfârșitul anului 2024, anunță administrația de la Tiraspol.

Prețul de achiziție este de 66 USD pentru un MW/H. Informația a fost confirmată de  Energocom, care a precizat că vom procura peste 90 la sută din necesarul de energie electrică.

„Energocom va procura până la sfârșitul anului 2024 cea mai mare parte din necesarul de energie electrică de la MGRES. Conform graficului agreat de părți, în luna noiembrie MGRES va livra malului drept al râului Nistru circa 257 mii MWh, ce constituie peste 90% din necesar, exceptând centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și cele din surse regenerabile. În orele de vârf, la necesitate, suplimentar vor fi contractate volume de energie electrică de la producători din Ucraina și România, precum și de pe bursa română OPCOM”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În lunile de iarnă, odată cu pornirea CET-urilor care produc și energie electrică, volumul de energie electrică achiziționat de la MGRES va scădea spre 230-250 mii MWh, ceea ce ca pondere va constitui aproximativ 65% din necesarul malului drept al râului Nistru.

Contractul cu MGRES permite consumatorilor din dreapta Nistrului să aibă tarife accesibile în comparație cu alte țări din regiune.