Energie electrică mai ieftină

Energie electrică mai ieftină pentru moldoveni! A fost reluată livrarea electricității de la Cuciurgan

Cristina Parpalov

Astfel, cea mai mare parte din energia electrică necesară țării noastre – 70% – va fi livrată la preț redus de la Centrala Cuciurgani. Celelalte 30% din necesități vor fi acoperite de importurile din Ucraina. 

„Avînd în vedere aceste condiții noi, datorită cărora Republica Moldova ar putea beneficia de un preț mai mic la energia electrică procurată, dar și reieșind din dorința de a securiza cît mai mult furnizările de energie electrică, au fost purtate negocieri suplimentare cu ambii furnizorii și s-a decis de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice și cu compania Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, care a intrat în vigoare începînd cu 5 iunie 2017”, se arată într-un comunicat emis presei.

Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 și garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică.

Contractul cu administrația centralei din regiunea transnistreană a fost semnat pe 4 iunie. Nici în cazul acesta, dar nici în momentul semnării acordului cu firma ucraineană nu a fost anunțat prețul de achiziție.

Recent, Ministerul Energiei și Industriei Cărbunelui din Ucraina estima că în a doua jumătate a anului 2017 va reduce de trei ori livrările de energie electrică către Republica Moldova.