De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 18 ore

Gazprom amenință Republica Moldova: Vă putem sista gazul oricând!

Ala Găină

Gigantul rus Gazprom amenință că poate rezilia contractul cu Republica Moldova de livrare a gazelor naturale, invocând nerespectarea mai multor prevederi de către partea moldovenească.

Gazprom a confirmat furnizarea de gaze către Republica Moldova în octombrie 2022 în valoare de 5,7 milioane de metri cub pe zi.

“Partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractului privind termenele de plată pentru gazul furnizat.

Totodată, din vina părții moldovenești, nu a fost încă încheiat un acord privind stingerea datoriei istorice pentru gazele furnizate în anii anteriori. Din acest motiv, Gazprom are dreptul de a rezilia în orice moment actualul contract”, a subliniat holdingul.

Amintim că Gazprom a limitat livrările de gaz, iar furnizorul de la Chişinău a primit confirmarea pentru livrarea a doar 70 la sută din volumul necesar pentru luna octombrie.

De astăzi, 1 octombrie, sunt aplicate și noile tarife de gaze pentru consumatori  – de aproape 30 de lei pentru metru cub de gaz. Tot de astăzi se modifică formulă de calcul a preţului de achiziție a gazului, fiind inversată ponderea valorii petrolului și gazelor naturale. Formula este prevăzută în contractul prelungit în 2021 pe următorii cinci ani de Moldovagaz și Gazprom.