Guvernul și Fondul Monetar Internațional au ajuns la un acord de finanțare

Ala Găină

Guvernul Republicii Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) au ajuns la un acord de finanțare. Finalizarea evaluării programului îi va permite Republicii Moldova să acceseze circa 92 de milioane de dolari până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un nou instrument: Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate în valoare de 169 milioane de dolari pentru următoarele 22 luni. Acesta va sprijini eforturile autorităților în abordarea provocărilor climatice, tranziția la energia verde și dezvoltarea durabilă.

Țara noastră a reușit să mențină o performanță general solidă, cu respectarea criteriilor de performanță cantitative și progrese semnificative în reformele structurale, în special în domeniul guvernării fiscale și supravegherii sectorului financiar. De asemenea, evaluarea FMI concluzionează că s-au întreprins măsuri pentru consolidarea instituțiilor anticorupție.

În același timp, instituțiile și-au îmbunătățit disciplina de executare a programelor de activitate și asta a contribuit la diminuarea impactului crizelor asupra creșterii economice.

În ceea ce privește politica fiscală, țara noastră a acordat prioritate măsurilor de sprijin pentru a face față impactului social și economic al războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar bugetul suplimentar din octombrie va contribui la menținerea deficitului fiscal în limitele convenite. 

Concluziile și decizia Fondului Monetar Internațional au fost anunțate după ce, în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2023, misiunea FMI, condusă de Clara Mira, a purtat discuții la Chișinău cu autoritățile Republicii Moldova.