Începe „dominația”! De la 1 octombrie, vom plăti aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze naturale

Ala Găină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat solicitarea Moldovagaz de a stabili un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaze, destinat consumatorilor casnici. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, 23 septembrie.

Noul preț urmează să fie aplicat în facturi începând cu 1 octombrie 2022. Motivul principal al majorărilor este modificarea prețului de achiziție.

Potrivit directorului ANRE, Alexei Taran, decizia de astăzi a fost ghidată de mai multe motive, printre care creșterea prețurilor la bursă, depășirea pragului de 1% din metodologia actuală care permite ajustarea prețurilor și necesitatea de a asigura furnizorul viabilitate financiară.

Menționăm că ultima majorare a tarifului a fost aprobată la 4 august curent, atunci când ANRE a stabilit un preț de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz.

Amintim că, Moldovagaz a depus o nouă solicitare privind examinarea și aprobarea prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2022. Potrivit, ANRE, Moldovagaz a solicitat un preț de 27,6 lei pentru un metru cub de gaze, fără TVA, începând cu 1 octombrie. Astfel, tariful pentru consumatorii finali ar putea fi de 29,9 de lei, adică cu șapte lei mai scump decât în prezent.

Totodată, șeful Moldovagaz a anunțat că aproape 10 milioane de dolari au fost transferate de S.A. „Moldovagaz” pe conturile Gazprom, suma reprezentând plata pentru livrările de gaze naturale către R. Moldova în august.

Recent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a modificat Metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Modificările propuse la Metodologia în vigoare vor permite intervenția promptă în vederea ajustării prețurilor reglementate la condițiile din piață,  în vederea evitării incapacității de plată a furnizorilor reglementați.