Lukoil își ia la revedere de la Republica Moldova. Ce companie va prelua cele peste 100 de stații de alimentare

Ala Găină

Conform unor surse, Lukoil se pregătește să părăsească  piața din Republica Moldova. Cei care ar fi interesați să preia cele peste 100 de stații de alimentare sunt cei de la companiile Shell și Rompetrol pinr grupul KMG.

După ce au anunțat plecarea de pe piața românească, rușii de la Lukoil se pregătesc să părăsească și Republica Moldova, iar conform unor surse din piața petrolieră, în prezent, se poartă discuții în aceste sens. Acum, aceștia trebuie să găsească o companie care să preia cele peste 100 de stații de alimentare de peste Prut. La fel ca în România, se pare că cei interesați de preluarea acestora ar fi cei de la Shell, dar și cei de la Rompetrol prin grupul KMG.

În cazul României, Lukoil are rafinăria Petrotel din Ploiești, însă în cazul Moldovei lucrurile stau puțin diferit. Acolo combustibilul este importat din România și din Bulgaria, asta după ce în 2014 au renunțat la importurile din Rusia, odată cu ocuparea Crimeei. Cu alte cuvinte, Lukoil este „obligat” să renunțe la Republica Moldova, deoarece plecare de pe piața din România ar însemna faptul că rămân izolați în regiune.

Spre deosebire de România, unde Lukoil are concurenți pe piață, respectiv OMV-Petrom, Mol și Rompetrol, în Republica Moldova aceștia reprezintă principala rețea de distribuție de carburnați. Peste Prut principala concurență este reprezentată de Grupul KMG-Rompetrol, care deține 87 de stații de alimentare. De asemenea, dacă în reţeaua Lukoil din Republica Moldova peste 90% din staţii sunt deţinute de Lukoil, în reţeaua Rompetrol peste 90% sunt în regim de franciză.