Obiective economice pentru 2017

Ministerul Economiei: Obiective economice pentru anul 2017

Gabriela Sargo

Potrivit prognozelor, creșterea economică, în acest an, ar putea sa ajungă pîna la 6,5%, fiind susținută de de evoluții pozitive în agricultură, idustrie și servicii. Cu 250 de milioane de dolari urmează să crească și investițiile străine. Printre acestea se numără cele din Zonele Economice Libere, care vor atinge suma de 86 milioane de dolari. Totodată, pentru sectorul energetic sunt preconizate investiții de 200 milioane de lei. Evoluții pozitive vor fi înregistrate și în ceea ce privește accesul mărfurilor autohtone pe piețele externe. Astfel, exporturile au șansa să crească până la 2,3 miliarde de dolari, cu 10 % comparativ cu anul 2016.

Acest fapt va fi posibil și ca urmare a extinderii parteneriatelor comercial-economice prin implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Totodată, Ministerul Economiei mizează și pe încheierea negocierilor acordului de comerț liber cu Egipt și China, dar și restabilirea realațiilor cu țările CSI, în special cu Rusia.

,,Eliminarea taxelor vamale, aplicate de Federația Rusă pentru 19 mărfuri, afectează peste 85% din comerțul exterior. Sperăm că acestea vor fi eliminate pe deplin sau parțial în anul curent", a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

O altă prioritate pentru Ministerul Economiei este  dezvoltarea mediului de afaceri, inclusiv în localitățile rurale.

,,Ne propunem să lansăm campania ,,Restart Satul Național". De fapt, în scurt timp, împreună cu colegii de la Organizația pentru Dezvoltarea Intreprindelor Mici și Mijlocii va fi lansată această campanie. Sigur, aici vorbim de implementarea mai multor programe de dezvoltare", a menționat minisrul Economiei, Ocavian Calmîc.

De asemenea, Uniunea Europeană ar putea acredita laboratoarele din Republica Moldova, ce eliberează cerificate de export.

Totodată, potrivit Ministerului Economiei, în anul 2017 vor fi organizate cel puțin trei runde de privatizare. Lista proprietăților publice care vor fi scoase la vânzare  urmează a fi definitivată de expeți naționali.