Ministrul Energiei, Victor Parlicov admite încă odată că R. Moldova ar putea cumpăra gaz de la ruși: ”Nu există nicio decizie care ne-ar interzice”

Adrian Sirbu

Republica Moldova ar putea reveni la livrările de gaze din Federația Rusă. În cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, ministrul Energiei, Victor Parlicov a declarat că în prezent nu există o decizie politică prin care s-ar interzice cumpărarea gazului de la Gazprom.

„Atunci când Gazpromul a zis că nu mai livrează și a impus o formulă de preț legată de prețurile spot și nu aveam alte opțiuni decât să procurăm la prețul indicat d Gazprom, astăzi suntem în situația în care putem alege: putem să cumpărăm de la Gazprom, putem să cumpărăm de pe bursă, putem să cumpărăm de la alți furnizori. Noi nu am introdus ca țară sancțiuni împotriva gazului rusesc sau ceva de genul ăsta. Nu există o decizie politică că noi nu vom lua gaze din Federația Rusă. Altceva că noi anul trecut nu am luat gaze de la Gazprom pentru că erau mai scumpe și nu are rost să cumpărăm mai scump, când putem lua mai ieftin pe piața Internațională. Vă spun că am economisit 60 de milioane de dolari. Pe parcursul acestui an, situația ar putea fi diferită și anul viitor ar putea fi diferită situația. Trebuie să ne învățăm să avem o abordare pragmatică și să luăm de acolo, unde prețul este mai bun”, a declarat Parlicov.

Și șeful de la „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat anterior că, din această primăvară, malul drept al Nistrului ar putea reveni la gazul rusesc. 

„Contractul cu Energocom expiră pe 30 aprilie. Din luna mai, cel mai probabil, vom relua, desigur dacă și prețul va fi unul avantajos, livrările de gaz de la Gazprom, conform prevederilor acordului din 2021. De obicei, vara noi cheltuim până la 1,2 milioane de metri cubi pe zi. Astfel, vor fi aproximativ 4,4 milioane de metri cub malul stâng și 1,2 milioane pe zi malul drept”, a explicat Vadim Ceban.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.