Moldovagaz cere Procuraturii Generale să verifice cine a divulgat contractul confidențial cu Gazprom a ajuns public

Redacția Liber TV

Moldovagaz cere Procuraturii Generale să investigheze scurgerea de informații în urma căreia documentul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului natural, semnat la 29 octombrie 2021, a ajuns în presă

„În legătură cu apariția în presa din Republica Moldova a copiei documentului confidențial care vizează relațiile contractuale dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, relatăm că SA „Moldovagaz” va depune la Procuratura Generală a Republicii Moldova o cerere privind identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în organizarea scurgerii de informații. Identitatea documentului publicat în mass-media este verificată de specialiștii SA „Moldovagaz”. În paralel, a fost declanșată o anchetă internă de serviciu”, se spune în declarația Moldovagaz.

După apariția în presă a informațiilor prevăzute în contract, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că va depune un demers la Procuratura Generală și a menționat că divulgarea documentului confidențial ar pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre Moldovagaz și Gazprom.

Și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, a venit cu o reacție după ce în presă a apărut anexa contractului dintre Moldovagaz și Gazprom.

„Nu voi comenta veridicitatea documentului apărut în presă. Repet ce am zis de nenumărate ori, contractul semnat între MoldovaGaz și Gazprom nu poate fi publicat fără acordul acestora”, a declarat Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.

În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.