Moldovagaz împrumută peste 50 mln euro de la Energocom pentru achitarea gazelor rusești

Ala Găină

Compania de stat Energocom va acorda Moldovagaz un împrumut în valoare de peste 1 mlrd lei (în jur de 50 mln euro), pentru achitarea gazelor naturale, fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora. Decizia luată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaze pentru luna septembrie și a avansului pentru luna octombrie.

Autoritățile moldovene anunță că, capitalul social al Energocom va fi majorat din contul modificării soldurilor de mijloace băneşti la conturile bugetului de stat, iar contractul de împrumut cu Moldovagaz va fi încheiat fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor. Suma urmează să fie debursată, joi, 20 octombrie, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj, iar până la 1 mai 2023, împrumutul trebuie achitat cu o dobândă egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (în prezent, 21,5% anual).

Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii este gajarea, în favoarea Energocom, a părții sociale de 100% deținute de Moldovagaz în capitalul social al Moldovatransgaz și totalitatea activelor mobiliare care fac parte din rețeaua de transport a gazelor naturale (reţelele de transport, echipamentul, instalaţiile şi alte mijloace fixe aferente).

Simplu, am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării. Acestă decizie va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie”, a menționat Spînu.

După ce la 1 octombrie, Gazprom a redus cu 30 la sută livrările de gaze naturale pentru R.Moldova, țara se află acum în fața unor noi amenințări privind limitarea sau sistarea livrărilor de gaze, chiar de astăzi. Gazprom nu a anunțat deocamdată dacă va continua sau nu livrările.

Moldovagaz a fost fondată în anul 1999, iar Gazprom deține 50 la sută din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33 la sută, regiunea transnistreană, 13, 44 la sută, iar  persoanele fizice și juridice – 1,23 la sută din acțiuni.