Nicio zi fără scumpiri! Benzina se apropie de 29 de lei, iar motorina ajunge la 28 de lei

Redacția Liber TV

Prețurile la combustibil bat tot mai mult la buzunar. Pentru ziua de miercuri, 10 mai, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit prețuri plafon mai mari la carburanți. Astfel, pentru un litru de motorină șoferii vor achita cu 15 bani mai mult, iar pentru benzină 92 – cu 61 de bani mai mult.

Astfel, va trebui să achităm 28,78 lei pentru un litru de benzină și 27,90 – pentru motorină.

Potrivit ANRE, majorarea în continuare a valorilor maximale de comercializare cu amănuntul la benzină și motorină este generată de cotațiile Platts la benzină și motorină, care pe parcursul ultimelor 14 zile au crescut constant fiind înregistrate valori cuprinse între 1.008 dolari/tona și 1.157 dolari/tona la benzină și între 1.066 dolari/tona și 1.205 dolari/tona la motorină, explică ANRE.

În consecință, în perioada de referință prețul benzinei la bursele internaționale a înregistrat o evoluție ascendentă de circa 149 de dolari/tona, iar cel al motorinei de 139 de dolari/tona. În plus, a fost înregistrată o creștere a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA cu circa 0,20 lei.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere reprezintă o modalitate care permite reflectarea fidelă la panourile stațiilor de alimentare a evoluțiilor de pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor, fiind exclusă orice posibilitate de intervenție a companiilor petroliere în mecanismul aplicat.