Noi scumpiri bat la ușă! Premier Energy cere o majorare a tarifului cu 20%

Ala Găină

Cel mai mare operator de energie electrică din Republica Moldova cere o majorare a tarifului la curentul electric cu 20%, la 2,71 de lei per Kwh pentru consumatorii casnici, potrivit solicitării depusă de operator la ANRE.

Totodată, Premier Energy solicită 2,28 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune 35-110 kV și de 2,40lei/kWh pentru consumatorii finali instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune.

Operatorul își justifică cererea de majorare prin prețurile mai mari de achiziție a curentului electric. Este vorba de 8,474 cenți/kWh de la sursa 2, ceia ce constituie o majorare de cca.26% față de prețul energiei procurate până la sfârșitul lunii aprilie 2022. Pentru luna iunie curent prețurile de procurare a energiei de la furnizorul menționat înregistrează unele variații față de cele din luna precedentă și constituie 6,04 / 7,80 cenţi/kWh de la sursa 1/sursa 2, ceia ce constituie o diminuare în raport cu luna mai de 2,5%, însă creșterea față de prețul plătit în luna aprilie 2022 constituie 23%.

Totodată, operatorul spune și de deprecierea leului moldovenesc față de dolarul american care generează cheltuieli suplimentare, care ar genera costuri suplimentare de 112 mil. de lei.

ANRE are la dispoziție cinci zile pentru a lua o decizie de majorare a tarifului la energia electrică. În prezent, tariful pentru consumatorii casnici este 2,17 lei pentru un /kWh.