Parlamentul European a prelungit cu un an liberalizarea comerțului cu Republică Moldova

Adrian Sirbu

Parlamentul European a aprobat prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Potrivit instituției, anul trecut peste 65% din exporturile noastre au fost către Uniunea Europeană, iar din 2022 producătorii moldoveni pot exporta mai ușor strugurii de masă, roșiile, usturoiul, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, Legislativul European, a dovedit că este „unit în a aproba rapid toate formele de sprijin pentru Republica Moldova”.

„Votul de astăzi vine la doar câteva săptămâni de la publicarea propunerii legislative de către Comisia Europeană. Ne-am asigurat, în felul acesta, că măsura intră în vigoare la timp, înainte de a expira actuala decizie de liberalizare, pe 24 iulie 2024. Am luat prima decizie de liberalizare a comerțului cu Moldova acum doi ani cu obiectivul de a accelera integrarea europeană a țării și a reduce din efectele pe care războiul declanșat de Rusia în Ucraina îl are asupra producătorilor și exportatorilor din Moldova”, a mai precizat Siegfried Mureșan.

Urmează votul Consiliului European, iar ulterior decizia va intra în vigoare pe 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.