Peste 21 de lei este prea puțin! Șeful Moldovagaz, nemulțumit de tariful aprobat de ANRE pentru gazele naturale

Ala Găină

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, se arată nemulțumit de noul tarif la gazele naturale, aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), joi, 4 august. Acesta susține că tariful „nu acoperă nici prețul de achiziție și nici costurile de transport și distribuție a gazelor naturale”.

Proiectul de tarif propus astăzi de ANRE va duce la acumularea în continuare a abaterilor de tarif, care la finele acestui an pot depăși 3,9 miliarde de lei și pot afecta negativ funcționalitatea întreprinderii”, spune Ceban.

Potrivit proiectului ANRE, se propune includerea prețului de achiziție în valoare de 899,08 dolari SUA la mia de metri cubi în tariful reglementat, în timp ce în luna august este de 1458,92 dolari SUA la mia de metri cubi”, scrie Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.

Directorului Moldovagaz dă asigurări întreprinderea va respecta decizia ANRE, chiar dacă „pune sub semnul întrebării îndeplinirea obligaţiilor contractuale financiare faţă de Gazprom”.

„În această situație, compania a depus la un furnizor extern cu cerere de amânare a plății în luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență a fost trimisă o scrisoare de amânare a plății TVA la gazele naturale pentru perioada aprilie-august inclusiv. O altă propunere a SA Moldovagaz este introducerea plăților în avans de la întreprinderile din sectorul energie termică și electrică și/sau transferul în luna august a unei datorii istorice pentru gazele naturale pe care le consumau în valoare de 660 milioane lei”, precizează Ceban.