Populara aplicație financiară Revolut își retrage serviciile din Moldova

Ala Găină

Populara aplicație financiară Revolut își retrage serviciile din Moldova, potrivit unui mesaj afișat pe conturile utilizatorilor. Asta deși, anul trecut, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba se lăuda cu această realizare. Decizia va intra în vigoare începând cu 20 iulie curent.

 Potrivit unui comunicat Revolut, aplicația va fi eliminată din mai multe țări precum Armenia, Moldova, Serbia, Vietnam, dar și altele. Compania nu precizează motivele deciziei, dar spune că se va focusa pe oferirea serviciilor integrale (Revolut) și mai puțin pe servicii parțiale (versiunea Lite)

În comunicat se menționează că până la 20 iulie 2024, „puteți continua să utilizați serviciile noastre ca de obicei. Însă, din 20 iulie 2024, contul tău nu va mai fi disponibil pentru trimiterea sau primirea de transferuri de bani. Dacă doriți să închideți singur contul înainte de aceasta, puteți face acest lucru din profilul dvs. din aplicație”.

De menționat că, Revolut a intrat pe piața din Moldova la 20 iunie 2023, cu o versiune adaptată denumită Revolut Lite. Lansată inițial în 2015 în Marea Britanie, Revolut a început cu servicii de transfer de bani și schimb valutar, fiind reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie.

Printre co-fondatori se numără miliardarul Nikolai Storonski, care este și director executiv al aplicației financiare. Storonski a renunțat la cetățenia rusă, în timp ce tatăl său, directorul Gazprom Promgaz, institutul de cercetare al gigantului rus Gazprom, este vizat de sancțiunile impuse de autoritățile de la Kiev în contextul războiului din Ucraina.

În iulie 2021, Nikolai Storonsky deținea peste 20% din compania Revolut, valoarea acțiunilor sale fiind de circa 7,1 miliarde de dolari, în creștere de la aproximativ 1,1 miliarde de dolari în martie 2020.