Pregătiți buzunarele! Moldovagaz a solicitat ANRE majorarea tarifului la gaz la aproape 30 de lei

Ala Găină

Moldovagaz i-a transmis Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică solicitarea de majorare a tarifului la gaz de la 22,99 lei până la 27,66 lei/metru cub fără TVA, ceea ce înseamnă că prețul final pentru consumatorii casnici poate ajunge la 29,79 lei/metru cub.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban susține că majorarea tarifului la gaz se datorează scumpirii cu 31,5% a gazului importat de la Gazprom.

Principalul factor a solicitării de majorarea a tarifului rezidă în majorarea continuă a prețurilor de achiziție. Solicitarea a fost făcută în strictă conformitate cu legea, o decizie pozitivă a autorității de reglementare va permite companiei să acopere integral costul achizițiilor de gaze și să asigure îndeplinirea obligațiilor contractuale față de furnizor”, se arată în mesajul lui Vadim Ceban.

Specialiștii din cadrul Agenției urmează să examineze argumentele invocate de furnizor și vor reveni cu o decizie.

În iunie, tariful la gazul natural pentru consumatorii finali s-a majorat până la 17,24 lei pentru un metru cub fără TVA (18,61 lei cu TVA). La începutul lunii august, ANRE a aprobat, la solicitarea „Moldovagaz”, o nouă majorare, în urma căreia consumatorii achită în prezent un tarif de 22,99 lei (cu TVA) pentru un metru cub de gaz.