Presa: Plata compensațiilor la energie sub formă de plată monetară, în pericol în lunile februarie-martie
Plata compensațiilor la energie sub formă de plată monetară este în pericol în lunile februarie-martie, ca urmare a majorărilor de tarife de la 10 ianuarie 2025 la energia electrică şi termică, scrie Mold-street.com.
„În luna ianuarie 2025, prețurile la energia electrică și energia termică au suferit o creștere semnificativă, generând provocări considerabile pentru gospodăriile întregii țări, în special pentru cele cu venituri reduse. Creșterea costurilor energetice a amplificat presiunea asupra populației vulnerabile, care se confruntă deja cu dificultăți economice majore”, susţine Ministerul muncii și protecției sociale (MMPS).
Instituţia spune că pentru a răspunde acestei situații critice, Guvernul vine cu un set de politică fundamentată și promptă, cu scopul principal de protejare a cetățenilor afectați de criza energetică.
Printre măsurile ce vor fi implementate se numără majorarea compensațiilor pentru acoperirea costurilor la energia electrică și energia termică.
Astfel valoarea compensației maxime va creşte la energia termică de la 800 lei în decembrie 2024, la 1.400 lei în ianuarie-martie 2025, la energia electrică de la de la 800 lei în decembrie 2024, la 1.400 lei în ianuarie-martie 2025, iar la gazele naturale rămâne la 1.000 lei.
La compensațiile calculate, pentru consumatorii casnici care beneficiază cel puțin de compensația minimă pentru încălzire, se propune de a acorda o compensație suplimentară pentru energia electrică în sumă de 200 lei lunar pentru lunile ianuarie – martie 2025.
Ministerul muncii estimează că urmare a creşterii semnificative a preţurilor reglementate la energia electrică (cu 75%) şi termică (cu peste 40%) începând cu 10 ianuarie 2025, necesarul de bani pentru a plata compensaţiilor pentru consumatorii casnici pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025 va creşte la aproape 2,72 miliarde de lei.
Astfel dacă pentru plata compensaţiilor la energie pentru luna decembrie 2024 au fost cheltuite circa jumătate de miliard de lei, apoi în ianuarie 2025 necesarul este estimat la 740 milioane de lei. Sume similare de 740 milioane de lei sunt estimate a fi necesare şi pentru februarie şi martie.
În acealaşi timp în bugetul pentru 2025 au fost prevăzute doar 1,44 miliarde de lei, respectiv există un deficit estimat la circa 1,3 miliarde de lei. Instituţia nu precizează sursa de unde vor fi luate resursele pentru a acoperi acest deficit de bani.