Președintele Moldovagaz, sceptic că tariful la gaz ar putea scădea sub 13 lei: „Pentru aceasta, o mie de metri cubi ar trebui să coste circa 350 de dolari”

Ala Găină

Pentru ca tariful la gazele naturale pentru consumatori să coboare la 13 lei, gazul trebuie procurat la jumătate de preț. O spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat că tariful la gazele naturale ar putea coborî la 13 lei. Mai exact, potrivit lui Ceban, o mie de metri cubi ar trebui să coste circa 350 de dolari, comparativ cu 768 de dolari cât s-a plătit în medie în primele opt luni ale anului curent.

„Prețul mediu anual de achiziție a gazelor naturale, bazat pe volumele reale și prețul de achiziție în ultimele 8 luni ale anului 2023, este de 768 de dolari pentru o mie de metri cubi. Aceasta în timp ce tariful actual este calculat în baza prețului mediu anual în mărime de 750 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze”, a declarat Vadim Ceban.

Potrivit lui, reieșind din structura tarifului actual și indicatorii stabiliți pentru 2023, pentru a ajunge la tariful de 13 lei este necesar ca în trimestrul patru gazele naturale să coste circa 350 de dolari mia de metri cubi. Comentariile lui Vadim Ceban vin în contextul declarațiilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la SA „Moldovagaz”. Acesta consideră că în câteva luni tariful la gazele naturale va coborî sub 13 lei. În opinia sa, o ieftinire va fi înainte de sezonul de încălzire, iar încă una – în ianuarie.

În prezent, consumatorii casnici achită 18 lei și 6 bani pentru un metru cub de gaze naturale. Iarna trecută, tariful a constituit aproape 30 de lei.