Prețurile la carburanți ard la propriu! Benzina ajunge la 32 de lei, iar motorina depășește pragul de 28 de lei

Redacția Liber TV

Benzina se apropie de 32 de lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile tarife plafon la carburanți. Astfel, vineri, 3 iunie, benzina A 95 va costa cel mult 31 de lei și 93 de bani.

Și motorina se scumpește și se va vinde cu cel mult 28 de lei și 30 de bani.

Potrivit ANRE, se atestă în continuare o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere care vine drept reacție la decizia Uniunii Europene de a renunța la importurile de petrol rusesc. În cadrul zilei de ieri, acestea s-au ridicat la un nivel record, în pofida faptului că petrolul Brent a înregistrat o ușoară scădere.

Prin urmare, ieri cotația Platts la benzină a ajuns la 1396 $/tona, iar la motorină la 1269 $/tona, ambele înregistrând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani urmăriți. În intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile au crescut cu 195 $/tona (16 %) la benzină și cu 218 $/tona (21%) la motorină. ANRE menționează că urmărește îndeaproape ca nicio companie petrolieră să nu depășească prețurile plafon stabilite zilnic.