România sare din nou în ajutor și oferă de urgență energie electrică Republicii Moldova

Ala Găină

O turbină a Centralei electrice de la Cuciurgan s-a defectat astăzi în jurul orei 9:24, astfel a fost înregistrat un deficit suplimentar în valoare de peste 100MW, anunță reprezentanții „Moldelectrica, relatează Radio Chișinău.

Pentru echilibrarea sistemului electroenergetic, ÎS „Moldelectrica” a solicitat „ajutor de avarie suplimentar din sistemul electroenergetic al României pe perioada pornirii unui alt grup la centralei. Situația de avarie a fost remediată până la ora 13:00, se mai arată în comunicatul Moldelectrica

În același timp, deconectări de la energia electrică pentru populația Rep. Moldova, astăzi nu vor avea loc, susține directorul Moldelectrica, Sergiu Aparatu.  Acesta a declarat că centrala de la Cuciurgan livrează  o cantitate de aproximativ 53 la sută din necesar,  România asigură 25 la sută din cantitate prin contracte comerciale, iar restul ajunge în Republica Moldova  prin contractul de avarie. Sergiu Aparatu mai spune că situația pe piața energetică se discută zilnic iar deciziile se iau pe termen foarte scurt.

„Pentru astăzi nu sunt planificate deconectări de la energia electrică. Graficul, care a fost coordonat, este acoperit cu energie electrică parțial de la CERS Moldovenească (centrala de la Cuciurgan), parțial din partea României, prin contracte comerciale și parțial pe contractul de avarie pe care îl avem cu Transelectrica. Conform graficului, cei de la Cuciurgan trebuie să livreze 53%  din consumul malului drept al Râului Nistru, circa 25 la sută prin contracte comerciale e vorba de 100 de MW pe timp de zi și 135MW pe timp de noapte, iar restul de energie solicitată pentru a acoperi consumul și vârfurile de sarcină, este livrată prin contractul de avarie”, declară Sergiu Aparatu.

Despre acoperirea necesarului de energie electrică prin intermediul contractului de avarie cu România, a anunțat și vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit lui, costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MWh, prețuri de la 3 la 5 ori mai mari decât cele pentru volumele cumpărate de la Centrala de la Cuciurgan sau din Ucraina.