De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 17 ore

Sprijin de peste Prut! R. Moldova va avea cel puţin trei linii electrice cu România care să permită funcționarea stabilă a sistemului energetic

Ala Găină

Republica Moldova va avea cel puţin trei linii electrice cu România care să asigure funcționarea stabilă a sistemului energetic, integrat în cel continental. Declaraţia a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, la Simpozionul Român al Energiei, ce se desfăşoară în perioada 11-13 septembrie, la Bucureşti, scrie TVR Moldova.

Legăturile energetice cu România vor fi întărite prin construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, prin linia Bălți-Suceava, dar și prin construcția liniei electrice Strășeni-Iași, pentru care se pregătește un studiu de fezabilitate. Proiectele vor fi finalizate înainte de 2030.

Ministrul Victor Parlicov a precizat că, de anul viitor, la Chişinău va fi activă și bursa de energie electrică din România. Precizăm că, în  iulie, Energocom si NuclearElectrica au semnat un memorandum privind posibilitatea de investiție în reactoare nucleare.
Astfel, Centrala Nucleară de la Cernavodă va produce energie electrică și pentru Republica Moldova.