SUA oferă Moldovei până la 85 milioane de dolari pentru fortificarea sistemului energetic

Ala Găină

Sistemul energetic al Republicii Moldova va fi întărit prin intermediul unui echipament de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS), care va îmbunătăți fiabilitatea rețelelor electrice, spori integrarea energiei regenerabile și facilita comerțul cu energie electrică cu România, Ucraina și piețele europene. În acest sens, Statele Unite ale Americii vor oferi 85 milioane de dolari, investiție care face parte din pachetul de sprijin al Statelor Unite pentru sectorul energetic din Republica Moldova de 300 milioane de dolari din 2023.

Banii sunt oferiți prin intermediul proiectului USAID Securitatea Energetică a Moldovei (MESA). Anunțul a fost făcut de secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, care împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, au efectuat o vizită în acest sens la stația electrică Chișinău din cadrul Întreprinderii de Stat Moldelectrica.

Noul sistem de dimensiuni mari pentru stocarea energiei electrice în baterii (BESS) și echipamentul suplimentar vor contribui la gestionarea eficientă a rezervelor de energie și fluctuațiile cererii, integrarea energiei din surse regenerabile în rețelele electrice naționale și mărirea capacităților pe măsură ce necesitățile energetice ale consumatorilor evoluează.

SUA ajută Republica Moldova să depășească probleme pe diferite dimensiuni, în special pe dimensiunea energetică. Lansăm un nou proiect aici, cu o investiție de 85 de milioane de dolari, din ajutorul de 300 de milioane de dolari promis de SUA în anul precedent. Această investiție va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, atunci când vor exista probleme de rețea, atunci când vor exista incidente, fie din cauza sistemelor interne, fie din cauza bombardamentelor care astăzi continuă să se întâmple asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Ajutorul SUA nu se limitează doar la sectorul energetic. Statele Unite este implicată în  eforturile Moldovei de a construi o țară puternică, din punct de vedere economic, o țară cu  instituții reziliente”, a declarat premierul Dorin Recean.

Statele Unite sunt angajate la respectarea suveranității Republicii Moldova și a succesului său ca o țară prosperă, democratică, înrădăcinată în Europa și în Vest. O mare parte din activitatea noastră cu Moldova este de a o ajuta să-și edifice o securitate energetică. În multe țări, o diferență practică care a fost realizată a fost prin intermediul USAID. Cu acest proiect, vrem să ajutăm Moldova să-și edifice infrastructura sa. Aceste acumulatoare de scară mare care pot să stocheze energia pot face o diferență mare în stabilizarea rețelelor, în sporirea întrebuințării surselor regenerabile și integrarea pe piețele europene, în final. Ceea ce facem astăzi va avansa acest progres, va fi un catalizator, pentru că va atrage investiții și din sectorul privat, și din alte state”, a declarat Antony Blinken, Secretar de Stat al SUA.

Instalarea sistemului BESS va plasa Moldova într-o poziție favorabilă pentru conexiuni suplimentare cu piețele energetice regionale și europene. Prin implementarea acestor soluții testate și inovatoare, cu obiectivul de a moderniza sistemul energetic moldovenesc, Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova vor continua să promoveze tranziția spre un peisaj energetic în Moldova și în regiune mai rezilient, mai eficient și mai sustenabil.

Aceste eforturi se aliniază inițiativei USAID #MoldovaConectată, care are obiectivul de a avansa integrarea fizică și de piață a Moldovei cu Europa, spori generarea internă a energiei din surse regenerabile și consolida independența energetică a Moldovei în general.

În 2023, SUA a anunțat că oferă 300 de milioane de dolari în sprijinul securității energetice a Republicii Moldova. Această finanțare va sprijini instituțiile sectorului energetic al Republicii Moldova pentru a fortifica sistemul energetic al țării și consolidarea forțelor pentru viitor. Prin intermediul investițiilor acordate, urmează a fi procurate și instalate echipamente high-tech pentru a consolida rețeaua energetică națională a Moldovei și facilita comerțul sporit cu energie electrică cu țările vecine, dar și cele europene.

În ultimii doi ani, prin intermediul Proiectului USAID Securitatea Energetică a RM, SUA a oferit asistență Guvernului Republicii Moldovei pentru dezvoltarea politicilor și programelor de furnizare a energiei, pentru îmbunătățirea planificărilor în cadrul sectorului energetic, sprijinul dezvoltării piețelor energetice orientate spre Uniunea Europeană și crearea un mediu propice pentru a încuraja investițiile sectorului privat în energia regenerabilă și eficiența energetică.