Suedia oferă Rep. Moldova 26 de milioane de euro pentru eficiență energetică și pentru aprovizionarea cu energie

Adrian Sirbu

Suedia donează 26 de milioane de euro în sprijinul aprovizionării cu energie și eficienței energetice a Republicii Moldova. Ambasada suedeză la Chișinău precizează că suportul va sprijini gospodăriile vulnerabile din Moldova în timpul iernii și va contribui la eficiența energetică pe termen lung și la extinderea infrastructurii în țară.

„Moldova a fost grav afectată de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Prin acest pachet de sprijin, asistăm Moldova la această etapă critică. Acest sprijin va ajuta gospodăriile vulnerabile să supraviețuiască iarna”, a declarat ministrul suedez al cooperării internaționale pentru dezvoltare și al comerțului exterior, Johan Forssell.

Din sprijinul total de 26 de milioane de euro, 17 milioane vor fi direcționate către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – pentru a sprijini activitatea în Moldova. alte 9 milioane de euro vor merge către Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice creat de Moldova și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru a sprijini gospodăriile deosebit de vulnerabile în timpul iernii.

Suedia este unul dintre cei mai mari parteneri bilaterali ai Moldovei, oferind aproape 17 milioane de euro sprijin continuu pentru reforme în 2023.