Tarifele la lumină vor fi revizuite săptămâna viitoare: furnizorii cer tarife mai mari, ANRE vrea prețuri mai mici

Adrian Sirbu

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să revizuiască tarifele la energia electrică săptămâna viitoare. Și deși, „Premier Energy” și „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au solicitat majorarea tarifelor, în proiectele supuse aprobării, publicate de ANRE, tarifele la lumină ar urma să scadă nesemnificativ, transmite IPN.

În demersul său, „Premier Energy” a solicitat pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune un tarif de 2,02 lei/kWh, în comparație 1,71 lei/kWh (fără TVA) în prezent. ANRE propune un tarif de 1,68 lei/kWh.

Pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune, furnizorul a cerut un tarif de 2,23 lei/kWh, în comparație cu tariful actual de 1,90 lei/kWh (fără TVA). Agenția a indicat în proiectul său tariful de 1,87 lei/kWh.

Și pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (consumatorii casnici), „Premier Energy” a cerut tariful de 2,77 lei/kWh, comparativ cu 2,39 lei/kWh (fără TVA). Proiectul ANRE prevede un tarif de 2,34 lei/kWh.

O situația similară este și în cazul SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Furnizorul a cerutpentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune un tarif de 2,11 lei/kWh, în comparație cu 1,97 lei/kWh (fără TVA) în prezent. ANRE propune ca acest tarif să fie micșorat până 1,90 lei/kWh.

Pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (consumatori casnici), furnizorul a cerut un tarif de 3,01 lei/kWh, comparativ cu 2,88 lei/kWh (fără TVA) în prezent. În acest caz, proiectul ANRE prevede un tarif de 2,84 lei/kWh.

Ședința ANRE la care vor fi revizuite tarifele la energia electrică este planificată pentru 19 martie, ora 10.00.

Ultima dată tarifele la lumină au fost ajustate pe 10 noiembrie 2023.