f

DE ULTIMĂ ORĂ

ÎNGRIJORĂTOR! Tariful la gaz s-ar putea majora la 15 lei 58 de bani pentru un metru cub

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus. O decizie în acest sens va fi luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Mai multe

Transnistria

Transnistria// Critică Uniunea Europeană, însă mai bine de jumătate din exporturile din stânga Nistrului ajung în Europa, nu în Rusia

05-01-2022 12:34

Circa 2 250 de agenţi economici din regiunea transnistreană sunt înregistraţi conform cerinţelor legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova. Spaţiul Uniunii Europene este cea mai solicitată destinaţie pentru exportul de mărfuri ale companiilor din stânga Nistrului.

În anul 2021, această cotă a constituit 57,2 % (în creştere faţă de anul 2020 – 56,60%). Şi cea mai mare parte din bunurile importate în regiune sunt la fel originare din statele-membre ale UE (42%), se arată într-un comunicat de presă al Biroului politci de reintegrare.

Biroul politici de reintegrare precizează, cu referire la datele Agenţiei  Servicii Publice, că din numărul total de antreprenori care au sediul în stânga Nistrului, 1754 au fost luaţi la evidenţă provizorie, iar ceilalţi – în mod permanent.

Conform evidenţelor Serviciului Fiscal de Stat, la data de 15 decembrie 2021, erau înregistrate în sistemele informaţionale ale Republicii Moldova 39 de patente valabile ale cetăţenilor domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Bender. Cele mai multe vizează sfera comerţului cu amănuntul, serviciile de frizerie şi cosmetice etc.

Biroul pentru reintegrare mai menţionează că abordarea pozitivă şi acordarea diverselor stimulente de atractivitate din partea Chişinăului în comun cu facilităţile oferite de UE au permis atragerea unui număr mai mare de agenţi economici din regiune în câmpul legal al Republicii Moldova. Pe lângă aceasta, antreprenorii transnistreni beneficiază de multiple instruiri tematice, programe de asistenţă şi evenimente informative din partea autorităţilor competente ale Republicii Moldova şi a partenerilor externi, fiind ajutaţi astfel să se încadreze în spaţiul economic şi comercial unic.