Transnistria

Transnistria// Critică Uniunea Europeană, însă mai bine de jumătate din exporturile din stânga Nistrului ajung în Europa, nu în Rusia

Redacția Liber TV

În anul 2021, această cotă a constituit 57,2 % (în creştere faţă de anul 2020 – 56,60%). Şi cea mai mare parte din bunurile importate în regiune sunt la fel originare din statele-membre ale UE (42%), se arată într-un comunicat de presă al Biroului politci de reintegrare.

Biroul politici de reintegrare precizează, cu referire la datele Agenţiei  Servicii Publice, că din numărul total de antreprenori care au sediul în stânga Nistrului, 1754 au fost luaţi la evidenţă provizorie, iar ceilalţi – în mod permanent.

Conform evidenţelor Serviciului Fiscal de Stat, la data de 15 decembrie 2021, erau înregistrate în sistemele informaţionale ale Republicii Moldova 39 de patente valabile ale cetăţenilor domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Bender. Cele mai multe vizează sfera comerţului cu amănuntul, serviciile de frizerie şi cosmetice etc.

Biroul pentru reintegrare mai menţionează că abordarea pozitivă şi acordarea diverselor stimulente de atractivitate din partea Chişinăului în comun cu facilităţile oferite de UE au permis atragerea unui număr mai mare de agenţi economici din regiune în câmpul legal al Republicii Moldova. Pe lângă aceasta, antreprenorii transnistreni beneficiază de multiple instruiri tematice, programe de asistenţă şi evenimente informative din partea autorităţilor competente ale Republicii Moldova şi a partenerilor externi, fiind ajutaţi astfel să se încadreze în spaţiul economic şi comercial unic.