Uleiul vegetal va fi inclus în lista produselor social importante

Redacția Liber TV

După scumpirea semnificativă a uleiului care a avut loc săptămâna trecută, premierul Natalia Gavrilița a anunțat, în cadrul ședinței de Guvern, că acest produs va fi inclus în lista produselor social importante.

De asemenea Gavrilița a solicitat Ministerului Agriculturii să elaboreze o strategie de asigurare a securității alimentare.

Am urmărit cu atenție evoluția prețului la uleiul vegetal. Din primele discuții văd că cei din rețelele de comercializare dau vina pe producător, iar producătorul dă vina pe cei din rețelele de comercializare sau de retail. Până se clarifică lucrurile, azi în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale am decis includerea uleiului dedorizat în lista produselor social importante, iar acolo este o excepție interesantă care va da un adaos comercial limitat și se limitează și alte plăți, cum ar fi retrobonusul, așa cum a fost în cazul altor produse incluse în lista produselor social importante, astfel ca decizia să nu afecteze producătorul. 

Vreau să spun că la acele produse la care este adaosul comercial limitat noi observăm o stabilizare, sau chiar o diminuare a prețurilor.

Și în condițiile în care în lume există o îngrijorare majoră referitot la securitatea alimentară generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, dar și de efectele acestui război asupra resurselor de energie, cred că este foarte important ca Guvernul să acționeze cu precauție, cu analiză, dar în avans, adică să anticipeze careva lucruri și nu doar să acționeze. 

Solicit Ministerului Agriculturii ca în decurs de o lună să actualizeze o strategie de asigurare a securității alimentare unde să facă o analiză la ce producem, care sunt cantitățile destinate pieței locale, cantitățile pentru export, care sunt limitele de securitate alimentară”, a declarat Gavrilița.